Zážitky z kurzu háčkování

Zážitky z kurzu háčkování

Konečně první kurz háčkování! Nabídka je hojná a poptávka malá. V této hektické a konzumní době není zájem o ruční práci?

Ale i já jsem se dočkala – PRVNÍ ZÁJEMCE! Obavy, strach, úzkost …. Kdo přijde a co bude očekávat, že si z kurzu odnese.

Dorazila sympatická a velmi statečná paní, vybavená informacemi z YOU TUBE. Hlídala si čas, aby nepřetáhla stanovaný čas kurzu a měla představu, že odejde s bezchybně uháčkovanou čepicí nebo aspoň s rozdělanou prací, kterou si doma „nějak dodělá“….

Já ve své snaze jí toho ukázat co nejvíce a nejlépe, jsem jí pomalu seděla na klíně, aby dobře viděla, jak vede vlákno a kam s háčkem. Svoji pozici, někdo má rád široký osobní prostor, jsem si po opadnutí nervozity a díky uvolněné tvůrčí atmosféře uvědomila a vše napravila :-)

Čepice nebyla dokonalá (tzn. perfektní jako na obrázku) – zpočátku nikdo nemá stejná očka, musí trénovat a postupně se vypracovat. Ale zvládli jsme spolu počátek práce, včetně zkušebního vzorku, pracovní postup i zakončení práce. Čas jsme neřešily, šlo mi o to, abych v lekci ukázala vše, co jsem slíbila - vyrobit čepici - celou, dokončenou.

Absolventka odcházela s příslibem návštěvy další lekce a mě hřálo u srdce, že lekce přinesla to, co paní očekávala….

A moje ponaučení pro další hodiny háčkování?

Určitě volit projekt – vyrobím si hračku, čepici, obal …..

Určitě dodržet celý technologický postup - začátek, vlastní postup, zakončení práce, zkušební vzorek….

ALE!

Adekvátní velikost výrobku dle schopností začínajících zájemců o háčkování - např. „háčkovaná čepice“, ale reálně vyrobit čepici pro panenku. 

Jen takto budete schopni odejít domů s pocitem, že jste schopni tvořit a po patřičném domácím tréninku si sami vyrobit vše dle vašich představ.

Jitka